top of page

Αθλητικό Σωματείο Αεροσφαίρησης Ναυπακτίας <<ΝΕΣΣΟΣ>>

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Airsoft ή αλλιώς Αεροσφαίριση όπως είναι η ελληνική ονομασία, είναι μια δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου με τη μορφή παιχνιδιού, κατά την οποία εξομοιώνονται συνθήκες μάχης και στρατηγικής σε οριοθετημένο πεδίο πάντα, χωρίς να συγχέεται με οποιαδήποτε τύπου στρατιωτικής εκπαίδευσης. Τα όπλα είναι αεροβόλα ρέπλικες, δηλαδή αντίγραφα των πραγματικών, ως προς το οπτικό επίπεδο όμως, και όχι ως προς το λειτουργικό τους. Εκτοξεύουν σφαιρίδια 6mm από πλαστικό ή βιοδιασπώμενο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον και, σε αντίθεση με την χρωματοσφαίριση (paintball), δεν αφήνουν κάποιο σημάδι στον παίχτη. Το παιχνίδι βασίζεται στην τιμή, την ειλικρίνεια, και την αξιοπρέπεια του αθλητή να παραδεχτεί όποιο χτύπημα. Το Airsoft είναι εντελώς ακίνδυνο για τους αθλούμενους αφού χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ασθενή ισχύς των αεροβόλων.

Ο σύλλογός μας ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στις αρχές του 2017 με μόνο 2 μέλη και πολύ γρήγορα καταφέραμε να προσεγγίσουμε το ενδιαφέρον πολλών στη Ναύπακτο και όχι μόνο. Στα τέλη του 2018 ιδρύσαμε τον σύλλογο μας με επωνυμία

’’ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΕΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΝΕΣΣΟΣ‘‘ και αυτή τη στιγμή

το σωματείο μας αριθμεί περίπου 35 μέλη.


Εξοπλισμός airsoft

Ο εξοπλισμός αποτελείται από τα προστατευτικά γυαλιά που φοράμε για να

αποφύγουμε οποιονδήποτε τραυματισμό στην περιοχή των ματιών. Επίσης η χρήση στολής μάχης (παραλλαγή) βοηθάει στο να μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς ακόμη και μέσα σε πυκνή βλάστηση, χωρίς όμως να προκαλέσουμε γδαρσίματα στο σώμα

μας. Φυσικά μέρος του εξοπλισμού αποτελεί και η προστασία που παρέχει κάποιο κράνος ή καπέλο, όπως επίσης και οι επιγονατίδες-επιαγκωνίδες. Η χρήση σωστών υποδημάτων (αρβύλα), είναι επίσης απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι εκτός από τα γυαλιά και τα άρβυλα όλα τα άλλα αποτελούν προαιρετικά μέτρα προστασίας και εξοπλισμού όμως τα γυαλιά και τα άρβυλα είναι αυστηρά υποχρεωτικά μέρος του εξοπλισμού για να λάβει μέρος κάποιος αθλητής σε παιχνίδι. Βασικό και κύριο για να μπορείς να συμμετάσχεις, είναι το αεροβόλο (σε μορφή τυφεκίου ή σε μορφή πιστολιού) αλλά και τα αερομαχικά (μπίλιες) . Τέλος ο αθλητής συνήθως εξοπλίζεται και με ένα γιλέκο μάχης όπου αποθηκεύει εφεδρικές γεμιστήρες, μπαταρίες ή και τοποθετεί πάνω στο γιλέκο του ασύρματο για επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα.

Το airsoft είναι ένα χόμπι και όπως σε όλα τα χόμπι έτσι και σε αυτό πρέπει να δαπανήσεις κάποια χρήματα, αρχικά για εξοπλισμό και στη συνέχεια για αναλώσιμα. Όμως παρόλα αυτά το airsoft αποτελεί μία οικονομική ενασχόληση ελεύθερου χρόνου. Για να ξεκινήσει κάποιος αθλητής και να εξοπλιστεί ώστε να μπορεί να είναι ανεξάρτητος και να λαμβάνει μέρος στα παιχνίδια που διοργανώνει ο σύλλογός μας, θα χρειαστεί περίπου 250 με 300€. Με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να αγοράσει τον πρώτο του εξοπλισμό ο οποίος αποτελείται από το αεροβόλο τυφέκιο, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, κράνος ή καπέλο, γιλέκο μάχης, προστατευτική μάσκα προσώπου, 2 εφεδρικές γεμιστήρες, και 2 σακουλάκια μπίλιες. Έπειτα σιγά-σιγά μπορεί να προσθέσει κι άλλα πράγματα στον εξοπλισμό του όπως εφεδρικό αεροβόλο ή διάφορα αξεσουάρ που μπορεί να τοποθετήσει πάνω στο όπλο του, όπως για παράδειγμα έναν σιγαστήρα ή ένα φακό για νυχτερινά παιχνίδια. Όσον αφορά την αγορά αναλωσίμων προϊόντων οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές και προσιτές. Για παράδειγμα ένα πακέτο μπίλιες που εκτοξεύουμε, περιέχει μέσα περίπου 4.000 μπίλιες και η αξία του πακέτου αυτού κυμαίνεται στα 10 με 13 ευρώ.

Ο σύλλογός μας κατανοώντας ότι για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει airsoft, ενώ δεν είναι σίγουρος αν θα του αρέσει στο μέλλον, έχει στην κατοχή του πλήρη εξοπλισμό και μία μικρή ποικιλία σε διάφορα αντίγραφα αεροβόλων τύπου airsoft. Ο εξοπλισμός αυτός παρέχεται εντελώς δωρεάν σε νέους ενδιαφερόμενους για το άθλημα της αεροσφαίρισης, τουλάχιστον για τα πρώτα 3-4 παιχνίδια και μέχρι να καταφέρει να εφοδιαστεί με δικό του εξοπλισμό. Έτσι κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το airsoft, κάνοντας χρήση του εξοπλισμού του συλλόγου, αρχικά θα καταλάβει αν όντως του αρέσει ή όχι και εκτός αυτού θα διαπιστώσει τι αεροβόλο του ταιριάζει.

Βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε παιχνίδι που διοργανώνουμε είναι να είναι άνω των 18 ετών. Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών και η χρήση σωστών υποδημάτων (άρβυλα). Μετά τα πρώτα 3-4 δοκιμαστικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του συλλόγου, εφόσον ο παίκτης θέλει να εγγραφεί στο σύλλογο, θα πρέπει να προσκομίσει στον γραμματέα του συλλόγου, αίτηση μαζί με κάποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται.

Κατόπιν αυτού το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου απάντα άμεσα στην αίτηση του ενδιαφερόμενου είτε θετικά είτε αρνητικά.

Το airsoft με δυο λέξεις μπορεί να χαρακτηριστεί <<έκρηξη αδρεναλίνης>>. Όλοι κατά το παρελθόν έχουμε παίξει ακόμα και σε PlayStation αρκετά πολεμικά παιχνίδια και έχουμε νιώσει την ένταση του παιχνιδιού πίσω από την οθόνη της τηλεόρασης και μέσα από το PlayStation. Φανταστείτε αντί να χειρίζεστε μέσω του τηλεχειριστηρίου το χαρακτήρα στο PlayStation, να είσαι εσύ ο χαρακτήρας σε πραγματικό χρόνο και έχοντας αεροβόλα αντίγραφα πυροβόλων όπλων, να προσπαθείς να φέρεις εις πέρας μία ή και περισσότερες αποστολές με την ομάδα σου, χρησιμοποιώντας στρατηγική και ομαδικότητα. Επίσης είναι ένα μέσο στο οποίο μπορεί κάποιος να ξεδώσει και να ξεχαστεί από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και από τις δυσκολίες και τα άγχη της εποχής.


Πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να δοκιμάσει για πρώτη φορά Airsoft, να έρθει σε επαφή μαζί μας

Εάν δεν γνωρίζει κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα μέλη του συλλόγου, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας μας στο Facebook πληκτρολογώντας ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΕΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ <<ΝΕΣΣΟΣ>> ή μέσω email στην

διεύθυνση asannessos@gmail.com .

Το airsoft για μας είναι απλά ένα χόμπι ελευθέρου χρόνου. Υποχρεώσεις των μελών είναι να έχουν φιλική διάθεση, να είναι συνεπείς στα παιχνίδια εφ όσων δηλώνουν συμμετοχή, να ενημερώνουν για την αποχώρησή τους εν μέσω παιχνιδιού και να τηρούν στο 100% τους κανόνες ασφαλείας στους οποίους δίνουμε τη μέγιστη

σημασία. Δεν είναι υποχρεωτικό να παρίστανται σε κάθε δραστηριότητα παρά μόνο σ’ αυτές που οι ίδιοι επιθυμούν. Με λίγα λόγια βασική αρχή του σωματείου μας είναι να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα τις Κυριακές μας.

Στιγμιότυπα του συλλόγου







bottom of page